Energiatanúsítvány

Energiatanúsítás, energetikai tanúsítvány:

Egy épület üzemeltetésének energiaigénye az energiatanúsítvány révén jellemezhető leginkább. Az energetikai tanúsítvány megmutatja, hogy milyen az adott ingatlan villamos- és hőenergia felhasználása, és a kapott értékek alapján a megfelelő energiaosztályba sorolja az épületet. Cégünk természetesen energiatanúsítással, azaz energiatanúsítvány készítésével is foglalkozik.

Miért szükséges az energiatanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány segítségével kaphatunk pontos adatokat az energiafelhasználásról, ezáltal pedig az épület fenntartási költségeiről is. Ebből adódóan minden ingatlantulajdonosnak az az érdeke, hogy ingatlana minél jobb besorolású energiatanúsítványt kapjon, hiszen ezzel növekszik az épület piaci értéke.
Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI.30) Korm.rendelet alapján 2012. január 1-től az energetikai tanúsítvány kötelező minden új építésű ingatlanra, illetve minden ingatlan eladás során, valamint az 1 évnél hosszabb idejű ingatlan bérbeadások esetén is.

Lakások, családi házak, irodák és egyéb épületek komplex energetikai felmérése az energiaköltségek elemzésével, és javaslattétellel a költséghatékonyabb átalakításra a megtérülési idő kiszámításával: ADDOR energetikai tanúsítvány készítés szakértelemmel.

Keressen minket!

Hívjon bennünket bizalommal, amennyiben eladná ingatlanát vagy újat építtet, és energiatanúsítvány készítésére van szüksége!

ADDOR Mérnöki és Tanácsadó Kft.
Tel: 36 20 982 62 68

Mikor nem szükséges energetikai tanúsítvány az ingatlanra?

Nem kell energiatanúsítványt készíttetni, ha az épület hasznos alapterülete 50 m2-nél kisebb, vagy évente 4 hónapnál rövidebb idejű használatra készült, vagy hitéleti rendeltetésű, vagy jogszabállyal védetté van nyilvánítva, vagy a belső technológiából (pl. napelemes rendszer) származó hőnyereség 20 W/m2-nél nagyobb. Emellett nem szükséges energetikai tanúsítvány a különböző sátorszerkezetekre sem.

Meddig érvényes a energiatanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány alapesetben 10 évre szól. Amennyiben az épület energiafogyasztását befolyásoló bármilyen jellegű változás történik (pl. szigetelés, fűtés korszerűsítése, stb.), javasolt újra elkészíttetni az energetikai tanúsítványt, hiszen ha jobb az ingatlan besorolása, azzal nő a piaci értéke.

Az energetikai tanúsítvány szerinti energiaosztályok:

Az energiatanúsítványok magukban foglalnak egy ajánlási részt is, amit a tanúsítónak kötelezően ki kell töltenie minden, C besorolásúnál rosszabb energiaosztályú épület esetében. Az ajánlás tartalmazza a jobb energiaosztályba való besoroláshoz javasolt beruházási munkálatokat, mint például a nyílászáró csere, homlokzatszigetelés, stb.

Mik szükségesek az energiatanúsítvány kiállításához?

Az ingatlan alaprajza, a felelős műszaki vezető nyilatkozata, illetve az esetleges korszerűsítési munkálatokkal összefüggő dokumentumok. Amennyiben nem áll rendelkezésre minden szükséges adat, hiányosak a dokumentumok és pótolni kell ezeket, úgy az energetikai tanúsítvány elkészítése több időt igényel.